Polen: wetten voor inperking abortus en seksuele voorlichting tegengehouden

Polen: parlement houdt wetten tegen die abortus en seksuele voorlichting verder inperken

Het Poolse parlement heeft twee wetten tegengehouden die abortus nog moeilijker zouden maken en seksuele voorlichting op scholen strafbaar zou stellen. De wetsvoorstellen worden nu doorgestuurd naar subcommissies die zich er verder over zullen buigen.

Door beide wetten juist tijdens de coronacrisis te behandelen, was het voor tegenstanders onmogelijk massaal de straat op te gaan om ertegen te protesteren. Daarom plaatsten duizenden activisten op sociale media selfies met de tekst #ProtestAtHome.

Virtueel protest krachtig middel

‘Hoewel het beschamend is dat de parlementariërs deze twee wetsvoorstellen niet ondubbelzinnig hebben afgewezen, laat de uitslag van vandaag zien dat zelfs tijdens een coronacrisis protesteren een krachtig middel is,’ zegt Draginja Nadazdin, directeur van Amnesty Polen.

In Polen zijn seksuele en reproductieve rechten uiterst beperkt. Voorlichting over seksualiteit is daarom cruciaal om jonge mensen te helpen bij zaken als seks met wederzijdse instemming, voorbehoedsmiddelen en het voorkomen van seksueel overdraagbare ziektes.

‘We zullen de autoriteiten blijven volgen om ervoor te zorgen dat deze wetten niet alsnog worden aangenomen als ze ongetwijfeld in een later stadium weer opduiken,’ zegt Nadazdin.

Belarus: onderminister geeft opdracht tot geweld tegen vreedzame demonstranten

Amnesty International roept de Belarussische autoriteiten op om onmiddellijk onderzoek te doen naar gelekte audio-opnames van Mikalai Karpenkau, de huidige onderminister van Binnenlandse Zaken. In de opname zou deze hooggeplaatste ambtenaar tijdens de protesten in Belarus van vorig jaar zijn troepen opdracht geven om met rubberen kogels gericht te schieten op testikels, buiken en gezichten van demonstranten.

Ook zou hij hebben voorgesteld om interneringskampen op te richten voor de actiefste demonstranten en zou hij suggereren dat hun dood het land alleen maar zou bevrijden van mensen die het niet nodig heeft.

‘Aanzetten tot misdrijven’

De audio-opname werd naar buiten gebracht door BYPOL, een groep gedeserteerde politieagenten die ontslag nam na het buitensporige geweld tegen vreedzame demonstranten bij de protesten.

‘Als zo’n hooggeplaatste politieofficier dit soort opdrachten geeft, zet hij zijn ondergeschikten volgens het internationaal recht aan tot het plegen van misdrijven’, zegt Denis Krivosheev van Amnesty International.

Van alle belastende lekken waaruit blijkt dat de Belarussische autoriteiten vreedzaam protest neersloegen en zich schuldig maakten aan mensenrechtenschendingen, is deze opname – mits authentiek – de meest vernietigende.

‘Instructies van het staatshoofd’

‘De stem in de opname noemt ook directe instructies van “het staatshoofd”. De vraag is daarom of dit ook serieus zal worden onderzocht door de autoriteiten in Belarus. Toch is de staat verantwoordelijk voor het onderzoeken van vermeende mensenrechtenschendingen en ook voor een eventuele vervolging van de verdachte. Amnesty International eist niets minder dan dat’, aldus Krivosheev.

De opname bevat meerdere uitspraken die, indien ze waar zijn, de politie beschuldigen van mensenrechtenschendingen, waaronder ook de dood van de vreedzame demonstrant Alyaksandr Taraykouski op 10 augustus 2020. Hij stierf aan zijn verwonding door een rubberen kogel die veiligheidstroepen gericht op zijn borst schoten.